Lehtolan kyläkoulu lakkautettiin vuonna 2004. Lehtolan kylätoimikunta päätti ostaa koulurakennuksen tontteineen kaupungilta ja perustettiin Lehtolan koulun Kiinteistöosakeyhtiö. Ja näin 2000 kappaletta koulunosakkeita myytiin yksityisille henkilöille, joten rakennus jäi kyläläisten käyttöön. Koululla on ollut useita yrittäjiä vuosien varrella erilaisten toimintojen tarjoajina ja monenlaista tapahtumaa järjestetty.

Minä ja Äärelläsi- yritykseni, A4:sen vihko täynnä ideoita, 2018 ”eksyttiin” vuokralle Vartejärven rantaa rakennettuun (1902) Lehtolan vanhaan kouluun Onnenlaaksossa, kun olin etsinyt paikkaa Keski-Suomesta yritykseni hyvinvointitoiminnoille.

Haaveena oli oma paikka, jossa saisin järjestää asiakkailleni aikaa hiljentyä, pysähtyä, hidastaa, unelmoida, antaa mielen levätä, hengittää puhdasta ilmaa, nauttia luonnosta; vesi, tuli, peltomaisema, metsä, puutarha, kasvillisuus, hiljaisuus, luontotaide ja maaseudun idylli.

Itselläni ei ole mitään ns. siteitä Saarijärveen, vaan Lehtola omalla tunnelmallaan sai minut muuttamaan yritykseni sinne. Paikka tuntui heti omalta, mieli lepäsi, pysähdyin ja monen moiset suunnitelmat löysi heti kohdat tai tavan kuinka pitäisi toimia. Kun kiinteistöosakeyhtiö vuokrasi tilat minulle, päätimme mieheni Hermannin (Hermanni Niskanen Oy) kanssa tehdä entisestä opettajan asunnosta toimistot yrityksillemme ja koulun puoli ( useampi sataneliötä) remontoitiin hyvinvointi, koulutus ja kokous käyttöön.

Vuoden päivät aamusta iltaan, joskus yölläkin yhdessä Hermannin kanssa remppaa tehtiin sisätiloissa ja sitten siirryttiin sivurakennuksiin ja pihamaalle. Nyt on kolme vuotta ( 2018 – 2021 ) hommia tehty enemmän ja vähemmän paikan kunnostamiseksi, korona toi yhden lisävuoden kunnostushommiin, jotta asiakkaat voisivat nauttia olostaan. Toki tulevinakin vuosina riittää kunnostettavaa sekä uusia suunnitelmia!

Rakennus on toiminut kouluna vuodesta 1902 vuoteen 2004 eli 102-vuotta — mietin säilyykö meidän nykyiset koulut 100-vuotta?

Kuitenkin nyt alkaa jo näyttää siltä, että on aika alkaa toimimaan!

Onneksi olen saanut niin taitavan, monipuolisen osaajan ja ahkera miehen, että häneltä hoituu yritysjohdon coaching, yritysten ja henkilöstön toiminnan kehittäminen, yrittäjien sparraus, remontit, rakentaminen kuin puutarhatyötkin. Ilman hänen suurta panostaan koulun kunnostuksessa, en olisi pystynyt yritykseni toimintaa täällä aloittamaan. Hänen kädenjälki jää koulun historiaan. Suurkiitos kuuluu Hermannille!

Olet tervetullut Lehtolan idylliseen maalaismaisemaan Onnenlaaksoon pysähtymään, hiljentymään, rentoutumaan ja unelmoimaan!

Palaamme aikaan 1898, jolloin asetuksella määrätiin kansakoulupiirit ja näin suunnitelmat koulusta Lehtolaan alkoivat. Vuonna 1899 päätettiin perustaa Lehtolan koulu, joka ensin toimi muutamia vuosia ns.hyyrihuoneissa; yksityishenkilö antoi kodistaan maksua vastaan huoneita koulun käyttöön. Ensimmäisenä opettajana toimi William Walli. Opettajalla oli reilu 50 oppilasta. Johtokunta perustettiin päättämään koulun asioista ja osittain myös koko kylän asioista.

Lehtolan koulu sai nimensä Lehtolan talon mukaan. Tontista, jolle koulu rakennettaisiin käytiin kiistaa ja lopuksi se äänestyksen tuloksena oli Vartesalmen torpan maapalsta. Kun hirsiä kouluun suunniteltiin päätettiin, että koulu rakennetaan kahden opettajan kouluksi, vaikka koulu toimi yhdellä opettajalla vuoteen 1907. Koulun suuret hirret tuotiin Karstulasta Oikarinperältä, ne vieritettiin jokeen ja uitettiin vesistöjä pitkin Vartejärveen Lehtolan koulun rantaan ja vedettiin maalle. Koulurakennuksen rakentaminen oli verkkaista kunnan säästölinjan vuoksi ja se valmistuikin vasta syksyllä 1902 eli 2022 tulee rakennukselle ikää 120-vuotta, juhlanpaikka!

Koulussa pidettiin tarkkaa kirjanpitoa vuodesta 1899 lähtien. Heti aluksi ostettiin koululle kassakaappi ( 30markkaa) jotta saatiin paperit säilymään hyvin, saman vuoden syksyllä ostettiin 30 pulpettia ja kirjakaappi. Urkuharmooni saatiin ostettua arpajaisrahoilla, lupa oli Kuvernöörin virastosta.

Aluksi kouluun tultiin hiihtäen ja kävellen pitkästäkin matkasta. Vuonna 1936 aloitettiin koulukyyti pidemmästä koulumatkoista ja sitä taitettiin hevoskyydeillä, jotka olivat huutokaupalla hankittuja.

Myös venekuljetuksia oli Vartejärvenrantaan. Vuonna 1955 alkoi koulukyyditys autoilla.

Alkuaikoina oppilaat joutuivat järjestäjävuorollaan tulemaan koululle jo aamukuudelta lämmittämään ja siivoamaan, vasta vuonna 1029 saatiin koululle siivoaja-lämmittäjä. Sota-aikana talkoo toiminta on ollut suurta; marjojen, sienien, viljantähkien, paperin, risujen ja metalliromujen keruu oli kunnia tehtävä jokaiselle koululaiselle. Koulunkeittolatoiminta aloitettiin 1921 jolloin vähävaraiset lapset sai ilmaisen ruuan koululta ja muut saivat ostaa ruokaa keittolasta. Vasta 1943 kaikki oppilaat ovat saaneet ilmaisen aterian koulusta.

Koulu laajennettiin 1937 ja silloin myös keittola sai laajemmat tilat, kahden opettajan asuntolan lisäksi.

Pisimpään ( 31-vuotta) koululla opettajana on toiminut Juho Jalmari Hirvonen 1918-1949.

Useita opettajia on saanut oppia antaa ja oppilaita oppia saada näiden hirsiseinien sisällä aina vuoteen 2004 saakka, jolloin oli viimeinen kevätjuhla ja koulun tarina kouluna päättyi. Nämä hirret on tuhansia tarinoita kuulleet, ja kuinka pitkään vielä kuulevatkin. Tullessasi tänne, voit laittaa korvan hirttä vasten ja kuunnella!

Koulun pihaan usein pyörähtää autolla entisiä koulun oppilaita, kertoen tarinaa omalta tai vanhempansa kouluajoilta, niitä on mielenkiintoista ja ihanaa kuunnella.

Koulurakennus säilyy tällä tontilla niin kauan, kuin nämä nyt 120-vuotta vanhat hirret sen kivijalassa jaksaa kantaa.